Jump to content

MC Rolleri İçin Tüzük Rehberi (+Taslak)


renon

Recommended Posts

 

Merhabalar,

MC rolleri GTA5 ve GTASA platformlarında önemli derecede yer kaplıyor. Bu yazının konusu olan “Kulüp Tüzüğü” ise MC’lerin olmazsa olmazlarından biridir. Dolayısıyla hard rp diye tabir ettiğimiz gerçeğe yakın ve kaliteli rolleri MC konsepti ile yapmak isteyen oyuncular için kulüp tüzüğü son derece önemlidir. Ben de bu yazıda kulüp tüzüğünün nasıl olması gerektiği ile ilgili fikir vermeye yönelik bilgiler vereceğim.

 

MC Nedir?

Motorcycle Club (MC), motosiklet severlerin bir araya geldiği, genellikle birlikte sürüş yaparak sosyal etkinlikler düzenleyen ve ortak bir amaç etrafında birleşen topluluklardır. MC'ler motosiklet kültürünün bir parçası olarak kabul edilir ve üyeler arasında dayanışma, sadakat ve kardeşlik gibi değerler üzerine kurulmuştur. MC'ler genellikle kendi kurallarına ve hiyerarşik yapılara sahiptir ve birlikte faaliyetlerde bulunmanın yanı sıra, genellikle toplum hizmetleri ve hayır çalışmaları gibi etkinliklere de katılırlar. Her MC'nin kendi benzersiz kuralları, sembolleri ve gelenekleri vardır. Yasal veya yasadışı faaliyetleri bulunabilir, bu durum kulüpten kulübe değişiklik gösterir.

Kulüp Tüzüğü Nedir?

Tüzük, kulüp işleyişine yönelik kurallar bütünüdür. Kulüp faaliyetlerinin resmi sürecini ifade eder. Eğer kulübün yasadışı faaliyetleri varsa bu faaliyetler dış tüzükte yer almaz. İç tüzük ise kulübün tam yamalı üyeleri hariç kimseyle paylaşılmaz.

Kulüpler birbirleri ile tanışırken dış tüzüklerini de birbirleri ile paylaşırlar, böylece tanışmayı resmiyete dökmüş olurlar.

Tüzük İçeriği

CHAPTER sisteminde tüzük tamamen MOTHER CHAPTER’a bağlıdır. CHARTER sisteminde ise genel yapı olarak MOTHER CHARTER’a bağlı kalmanın yanında her CHARTER’ın tüzük içerisinde kendine özel birtakım farklılıkları olabilir.

 

Tüzük Taslağı:

1. TANIM

[Kulübün adı, kuruluş yılı, mother chapter/charter gibi bilgilerin ve kısa bir tanım cümlesinin olduğu bölümdür.]

1.1. MANİFESTO

[Kulübün felsefesini özetleyen, kulüp dışı verilmek istenilen izlenimi içeren bölümdür. (Dış tüzükte kulübün yasadışı faaliyetleri yer almaz!)]

Örnek:

[Kulübün adına ilham olan olay veya kavramlardan bahsedilen bölüm]

[Kulübün adı] üyeleri, insan sevgisinin yanında, doğaya, çevreye ve hayvanlara karşı saygılı ve koruyucudur.

Bir "cruiser/chopper sahibi olmak" ve "MC’nin yapısına ve felsefesine bağlı kalmak" esastır ve kulübün ayrılmaz bir parçası olmak isteyenlerin atması gereken ilk adımlardan biridir.

Kurucuları, üyeleri ve aday üyeleriyle güçlü bir kardeşlik bilinci içerisinde hareket eden [Kulübün adı] sürücüleri için, motosiklet kullanmak her şeyden önce bir özgürlüktür. Ancak bu özgürlüğü yaşarken ve savunurken, "başkalarının" hak ve özgürlüklerine saygı duymak, toplumda birlikte yaşadığımız yayalara ve diğer taşıt sürücülerinin haklarını da gözetmek, kollamak ve adil olmak değişmez felsefemizdir.

1 ve 1.1 Maddelerindeki esaslar kalıcıdır. Bu esaslar değiştirilemez.

1.2. LOGO VE LOGOTYPE

Örnek:

Kulüp logomuzda yer alan ana görsel, uluslararası telif hakları kurallarına uygun olarak, telif bedeli ödenmiş ve kulübümüz tarafından hazırlanmış bize özel bir tasarımdır. Logotype için kullanılmakta olan font [Logoda kullanacağınız fontun adı]tur. (Genelde evrensel olan "Carnival Freakshow" fontu kullanılır.) Kulüp içinde yalnızca logotype tasarımımızda ve yeleklerde bulunan isimliklerin ve rütbelerin yazımı için kullanılabilir.

Kulübümüzün kurumsal renkleri [Kulübün logo veya logolarındaki renkler]’dir. Kulüp logomuz, bu renkler dışında yazılamaz ya da farklı renkte düz ya da renkli bir zemin üzerine uygulanamaz, logo ve logotype rengi değiştirilemez, görsel ve yazı boyut ve oranlarına farklı bir uygulama yapılamaz.

Kulüp üyelerimiz dışında hiç kimse, logomuzu, basılı, yazılı ya da internet ortamında, hiçbir özel amaçla kullanamaz.

TEMEL KULLANIM

[Kulübün kullandığı logo veya logolar]

Örnek:

image.png.bfe8704c0e3dbfebc84bd5ea3742631b.png

 

image.png.6d7df2ac9ace3ff0bd48cb14e82ae9c6.png

[Logolarda kullanılan renklerin kodları]

2. YÖNETİM BİÇİMİ

[Kulübün adı], MC teamülleri doğrultusunda başkanlık sistemi ile yönetilmektedir.

Yönetim kademesi altı kişiden oluşur:

1. President (Kulüpteki en yetkili kişidir. Kulübün yönetiminden, temsilinden ve disiplininden sorumludur.)

2. Vice President (Başkan ile koordineli olarak, kulüp yönetiminden ve temsilinden sorumludur. Başkanın olmadığı yerde görevini üstlenir.)

3. Sergeant at Arms (Kulüp idaresi, temsili ve disiplininden sorumludur. President’ın sağ koludur. Prospectlerin eğitiminden sorumludur.)

4. Enforcer (Chapter/charterın güvenliğinden sorumludur. Kulüp kuralları ve düzenin bütünlüğünü sağlamakla yükümlüdür.)

5. Secretary (Kulüp idaresinden, kulüp içi ve dışı iletişimden ve mali işlerden sorumludur.)

[Treasurer vb. çeşitli yamalar eklenebilir. Temel yamalar dışındaki yamaların kullanımı kulüpten kulübe değişebilmektedir.]

6. Member (Kulüp temsili ve idaresinden sorumludur. Kulübün ortak yönetiminde söz hakkına ve sorumluluğa sahiptir.)

Yönetimin her üyesi ve kurucu üyeler, kulüp temsilinde yetkilidir. Fakat dışarıya dönük yapılacak faaliyetler yönetimin izni ve onayı ile gerçekleşebilir.

 

3. ÜYELER, RÜTBELER, GENEL KURALLAR

Örnek:

[Kulübün adı] MC, hiçbir kulübün Supporter’ı olamaz!

Kulübe üye olabilmek için başvuran aday üyenin, 18 yaşını doldurmuş olması, geçerli bir ehliyeti olması ve bunu başvurusu sırasında ibraz etmesi zorunludur.

Kulübe kadın üye kabul edilmez.

Enduro, Super Sport, Racing, Scooter, Cross vb. tarzı motor sahipleri kulübe üye olarak kabul edilmez.

Daha önce başka bir kulüpte bulunmuş veya “OUT” edilmiş kişiler üyeliğe kabul edilemez.

Kulüp dışından yönetimle iletişime geçip iş yapmak isteyen kişi veya organizasyonlar, tam yamalı bir üyenin referansı ile gelmek zorundadır, aksi halde kabul edilemez.

Kulüp bünyesinde dahil olan her birey, kulübe kabul edildikleri günden itibaren kulüp yasalarına ve kurallara uymakla yükümlüdür.

Kulübün her bir üyesi, üzerinde yelek taşıdığı her an [Kulübün adı] MC’yi temsil ettiğinin bilincinde olmalıdır.

[Kulübün adı] MC rütbeleri:

  1. President
  2. Vice President
  3. Sergeant at Arms
  4. Enforcer
  5. Secretary
  6. Member
  7. Prospect
  8. Hangaround

 

     a) Hangaround

Kişinin üye olma isteğini belirtmesini takiben, başvurusunun değerlendirerek kişinin kulübün yasalarına göre gerekli niteliklere sahip olup olmadığı incelenir, olumlu karar alınması durumunda aday adayı üye "hangaround" rütbesi ile kulübe kabul edilir.

     b) Prospect 

Church’ten prospect alımı açılması kararı çıkması ile beraber hangaround rütbesine sahip aday üyeler, kulüp içindeki davranış ve tutumları doğrultusunda değerlendirilerek tam yamalı bir üyenin kişiyi Church masasında aday göstermesinin ardından “oy çokluğu” ile "Prospect" rütbesine yükseltilirler. Rütbe yükseltilmesini takiben, kişinin yeleğinin arka kısmında bulunan “bottom rocker” bölümüne bulunmuş olduğu bölgenin adı (Ülke, eyalet ya da şehir olabilir. Örn: San Andreas) ve yeleğin ön kısmındaki “side rocker” bölümüne ise bölgesel bölüm adı (Örn: Vespucci) dikilir. Kişiyi aday gösteren üye, olumlu sonuç çıktığı takdirde yeni prospectin tam yamalı üyeliğe kabul edilme sürecine kadar denetimi ve eğitiminden sorumlu olur.

    c) Member

Prospect rütbesine sahip aday üyeler, kulüp içindeki davranış ve tutumları doğrultusunda değerlendirilerek kişinin denetiminden sorumlu olan üye tarafından kardeşliğe dahil edilmeleri adına diğer üyelerin bulunduğu Church masasına sunulur. Church masasında “oy birliği” çıkması ile aday üyeler "Member" rütbesine yükseltilirler. Tam yamalı üyeliğe yükseltilmesi ile beraber kişiye kulüp yönetiminde yetki ve söz hakkı doğar. Kulüp temsili ve idaresi bakımından sorumlulukları her zamankinden fazladır ve diğer tam yamalı üyelerle eş güdümlü bir şekilde bu sorumluluklarını yerine getirmesi beklenmektedir. Rütbe yükseltilmesini takiben, yeleğin sırt bölümündeki “top rocker” kısmına kulübün ismi, top rocker ve bottom rocker arasında kalan “centercrest” bölümüne kulübün logosu ve yeleğin ön tarafına ise "Member” yaması dikilir.

[Kulübün yelek ve yama usulüne dair görsel anlatım]

4. TOPLANTI, ETKİNLİKLER VE TOPLU SÜRÜŞ KURALLARI

4.1. CHURCH TOPLANTILARI

Tam yamalı üyeler, süregelen olaylar ve ihtiyaçlara göre var olan gündemi church masasına taşırlar. Mevcut duruma göre kararın oy çokluğu ya da oy birliği ile alınması değişiklik gösterebilir. Tam yamalı her bir üye toplantıya katılmak zorundadır. Toplantı geleneklerine aykırı davranmak ve geçerli mazereti olmaksızın keyfi şekilde toplantıya katılım sağlamamak kişinin hak ve rütbelerinde bazı kısıt ve cezalara maruz kalmasına sebep olur.

4.2. ETKİNLİK VE GEZİLER

Kulüp, yönetimden çıkan izin ile tam yamalı üyeler tarafından çeşitli etkinlik ve geziler düzenleyebilir. Kulüp dışından katılım sağlamak isteyen kişiler, herhangi bir tam yamalı üyenin referansı ve MC’nin uygun gördüğü motor tarzları ile katılım sağlayabilir. Aksi halde kişi katılım sağlayamaz.

4.3. TOPLU SÜRÜŞ KURALLARI

Her sürüş/kortejden önce [Chapter/charterda Road Captain rütbesi kullanılmıyor ise] o an en yüksek rütbeli kişi, “Road Captain” olarak belirlenir. Belirli durumlara göre, en yetkilinin altındaki rütbeler de Road Captain olarak seçilebilir. Gidilecek olan güzergâh, yol durumuna dayalı olarak belirlenecek "Road Captain" o sürüşün lideridir ve rütbe ya da kıdemi ne olursa olsun, tüm üyeler yol kaptanının kurallarına uymak zorundadır. Road Captain en önde sürerken, ardında günün koşullarına göre yapılan sıralama doğrultusunda "yelekli kulüp üyeleri" konumlanacaktır. Misafir olarak katılacak tüm sürücüler, kortej düzeninin sonunda yer alan Hangaround'ların arkasında yer almak zorundadır. Road Captain, belirlenen sürüş kurallarına uyum sağlamayan kişileri sürüşe almama yetkisine sahiptir. Böyle bir durumda Road Captain’a itiraz edilemez ve kararları tartışmaya açılamaz.

5. KULÜP AİDATI

Kulüp faaliyetlerinde kullanılmak üzere, tüm üyeler, yönetim tarafından belirlenen miktarda aidat öderler. Aidatlar belirlenen güne kadar Secretary’ye teslim edilmelidir.

Aidat ödemelerini özel nedenlerle yapamayacak olan üyeler, mazeretlerini bu tarihe kadar bildirmek durumundadır.

Mazeretsiz aksamalar yaşanması ve bunun keyfi olarak tekrar etmesi durumunda, düzenli ödeme yapan üyelerin de hakkını savunmak adına, Secretary’nin beyanı doğrultusunda, durum değerlendirmesi yapılarak, SGT tarafından uyarı, President tarafından hak mahrumiyeti ve uzaklaştırma gibi cezalar uygulanabilir.

6. CEZALAR VE UYGULAMALARI

6.1. UYARILAR

Kulübün dış ve iç yasalarında yer alan kural ve uygulamaların aksine bir durum ve davranış oluştuğunda, disiplinle ilgili konularda SGT, yürütmeyle ilgili konularda Vice President veya Secretary tarafından gerekli uyarılar verilir.

6.2. SÜRÜŞTEN MEN / RÜTBE DÜŞÜRME

6.1. maddesinde yer alan durumlar için üyelere belirlenen süre zarfında sürüşlere katılmama cezası verilebilir veya rütbesi düşürülebilir.

6.3. YELEK KULLANIMININ ASKIYA ALINMASI

6.1. maddesinde yer alan durumlar gereğince, kural bütünlüğünü bozan, üst rütbeye veya kardeşine saygısızca eylemler sergileyerek, haksız olduğu tespiti ile uyarılmasına rağmen bu davranışlara devam eden üye/üyeler, President ve Vice President onayı ile SGT tarafından geçici süre yelek kullanım hakkına kısıtlama cezası verilir.

6.4. KULÜPTEN İHRAÇ/OUT

SGT tarafından geçici süre yeleği askıya alınmasına rağmen, davranışlarına devam ederek iç yasa bütünlüğünü bozan üye/üyeler, President'ın tek başına kararı ile MC'den ihraç edilir. Kulüple ilişkisi kesilir ve yeleğindeki yamalar sökülür.

----

Okuduğunuz için teşekkürler.

Hazırlayan: Renon

 

NOT:

•Bu taslaktaki maddeler evrensel MC teamülleri haricinde kulüpten kulübe değişiklik gösterebilir. %1’er olan veya olmayan, charter veya chapter sistemiyle yönetilen tüm kulüpler, bu rehberi kendilerine göre rahatlıkla uyarlayabilir.

•Taslakta kullanılan rütbeler örnek olarak verilmiştir. Kulübün yapısına göre Chaplain, Treasurer, Road Captain veya çeşitli ‘kulübe özel’ yamalar eklenebilir.

•Yan yamalar kulüpten kulübe değişiklik gösterir ve anlamları halka açık olmayabilir, bu nedenle tüzüğe eklemedim.

•Detaylandırmak istiyorsanız kulübünüzün supporterlara ve supporter kulüplere karşı tutumuna dair maddeler ekleyebilirsiniz.

 

Kaynak:

Bu taslak, bağlantıdaki tüzükten uyarlanmıştır. http://www.chaosturkeymc.com/Anayasa

Yararlanabileceğiniz Diğer Örnekler: https://brotherhoodoffreedomridingclub.com/bylaws

https://img1.wsimg.com/blobby/go/6f782304-bc67-4a02-b710-372d70954e22/downloads/2020%20Hanson%20Riding%20Club%20By-Laws%20%20amended%20as%20of.pdf?ver=1596921020115

http://www.farmersvilleridingclub.org/resources/FRC+By-Laws+022013.pdf

https://www.tristaterc.org/wp-content/uploads/2013/10/TSRC-By-Laws-Amended2009.pdf

https://pointblankriders.com/club-law/

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra...
  • Recently Browsing   0 üye

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...