Jump to content

Miranda Hakları


Hypheus

Recommended Posts

Tarihçesi
1966 yılında ABD Yüksek Mahkeme’nin Ernesto Miranda adlı bir tutuklunun Arizona Eyaleti aleyhine açtığı dava sonucu verdiği içtihadın eseridir. Bu içtihat, Uluslararası Hukuk Literatürüne "Miranda Hakları" şeklinde girdi ve Türk Ceza Hukuku'da bu hakları "Susma Hakkı" başlığıyla kabul etmiştir. 

 

Miranda Hakları Nedir? 
Eyaletten eyalete küçük değişimlere uğrasa da genel metin aşağıdaki gibidir;
- Sessiz kalma hakkına sahipsiniz.
- Söyleyeceğiniz her şey mahkemede aleyhinize delil olarak kullanılabilir.
- Avukat tutma hakkınız var.
- Avukat tutamazsanız devlet size bir avukat atayacaktır.
Yorum
Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel haktır. Temel olarak; Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz.


Polisin Uygulaması Gerekenler 
Polis bir şüpheliyi tutuklarken tüm bu hakları okumak zorundadır. Eğer polis kişiye bu hakları okumazsa sorgu sırasında edinilen tüm bilgiler geçersiz sayılır. Eğer kişinin suçu kesinse veya somut ve geçerli bir kanıt bulunuyorsa kişinin haklarının okunup okunmaması önemsiz sayılır ve kişi yinede hapishaneye sevk edilir.

 

Sivilin Uygulaması Gerekenler
Miranda Haklarınız okunduktan sonra bu hakları bildiğiniz ve anladığınız kabul edilir. Haklarınız okunduktan sonra isterseniz sorgu sırasında soruları avukat olmadan cevaplandırabilir veya istediğiniz an bir avukat gelene kadar susma hakkınızı kullanmayı seçebilirsiniz. Yasalara göre bu haklarınızdan feragat etme hakkına sahipsiniz. Eğer haklarınız okunmadıysa sorgulanmanızdan elde edilen hiçbir kanıt mahkemede delil olarak sunulamaz.
 

Miranda Hakları Okunmaması Durumunda Olabilecekler Hakkında;
https://www.youtube.com/watch?v=KGsSK6Qk4SU

Düzenlenme: Hypheus tarafından
Punto Değerleri & Yazım Hataları
  • Like 13
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 ay sonra...
  • Recently Browsing   0 üye

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...